Zwembad maakt woning 8% meer waard (krantenartikel De Tijd)

Een zwembad in de tuin verhoogt de waarde van de woning. ©bron: www.found-baker.com

Een zwembad, een extra badkamer en een tuin doen de waarde van een woning aanzienlijk stijgen. Die komen naast de klassieke waard bepalende criteria, zoals de energieprestatie en staat van de woning.

Petra De Rouck

28 november 2024 04:00

Luxe in een woning vertaalt zich in een hogere waarde: een huis in Vlaanderen met een zwembad is 7,9 procent meer waard dan identiek hetzelfde huis zonder zwembad. Dat blijkt uit een studie van vastgoedwebsite Immoweb naar de impact van woningkenmerken op de prijs per vierkante meter het afgelopen jaar.

Badkamer

Ook extra badkamers renderen. Een Vlaams huis met twee badkamers is 3,9 procent waard dan hetzelfde huis met één badkamer. Met drie badkamers wordt dat verschil zelfs 9 procent. In appartementen levert een extra badkamer nog meer op: een tweede badkamer geeft 12,4 procent meerwaarde, en een derde 25 procent.

 

Tuin

Met de grootte van de tuin stijgt ook de waarde van de woning. In Vlaanderen is een huis op een perceel van 250 tot 500 vierkante meter 17,3 procent meer waard dan een identiek huis zonder tuin. Een huis met een tuin van meer dan 2.000 vierkante meter is dan weer 39,7 procent meer waard dan datzelfde huis op 250 tot 500 vierkante meter grond.

Buitenruimte

Ook voor appartementen is de buitenruimte belangrijk. Een tuin is goed voor een voordeel van 4,5 procent. Een appartement zonder terras is dan weer 2,4 procent minder waard dan appartementen met een terras.

Ook belangrijk voor appartementsgebouwen is de aanwezigheid van een lift. Het ontbreken daarvan leidt tot een minwaarde van 3,9 procent. Of er al dan niet een overdekte parkeergarage is, heeft geen significante gevolgen.

Energieprestatie

Het is al langer bekend dat de energieprestatie van een woning prijsbepalend is. ‘De impact van het energieprestatiecertificaat (epc) op de prijs per vierkante meter is over het algemeen minder uitgesproken voor appartementen dan voor huizen. Dat verschil wordt verklaard door de vaak lagere energiekosten van appartementen als gevolg van hun kleinere omvang en configuratie’, zegt Jonathan Frisch, vastgoedeconoom bij Immoweb.

In Vlaanderen is een huis met een epc-score A gemiddeld 19,2 procent duurder dan een identiek huis met een epc-label D, terwijl het verschil bij een appartement 15,5 procent bedraagt. Een B-label voegt zowel bij huizen als bij appartementen een meerprijs van iets meer dan 12 procent toe.

Een huis met energiescore F, de slechtst mogelijke, is gemiddeld 9,4 procent goedkoper dan een D-label.

Bouwjaar en staat

Ten slotte ziet Immoweb het bouwjaar en de staat van de woning als waardebepalend. Een Vlaams huis gebouwd na 2010 is 15 procent meer waard dan een identiek huis gebouwd tussen 1945 en 1970. Een gerenoveerd huis is gemiddeld 9 procent duurder dan een goed onderhouden exemplaar.

Bron:

De Rouck, P. (2024, 28 november). Zwembad maakt woning 8 procent meer waard. De Tijd. Geraadpleegd op 9 decmeber 2024, van

https://www.tijd.be/netto/news/vastgoed/zwembad-maakt-woning-8-procent-meer-waard/10576139.html